WAU - G. De Kinder 30.jpg

WAUX-HALL SITE

 LOCATION 

Brussels, Belgium

CLIENT

City of Brussels

PARTNERS 

-

ARTIST 

-

PROJET

2009 - 2012

CONSTRUCTION

2012 - 2017

AREA

635 sqm (treillis)

CONTEXT

public park

SETTING

City centre

This project aims to restore the Waux-Hall site to its original condition, and start re-using it within the setting of the Brussels Royal Park and the Théâtre du Parc. It was originally dismantled and more or less abandoned in the 1930s. The project consists of three separate and interdependent parts. The restoration of the trellis galleries: over the years, these galleries, which were home to a café which hosted open-air concerts, were gradually turned into storage facilities for neighbouring occupants and a rehearsal room for the theatre. The change of use of the old soft-drinks room: the layout of the basement as a storage area freed up the wing of the galleries occupied by the Cercle Gaulois. The change of use of the bandstand: currently used as a private home, the former bandstand will undergo some internal alterations in order to set up the rehearsal room there, which obstructs the central wing of the trellis galleries. In addition, the installation of a system of sliding walls will make the stage useable again for one-off events.