BRUSSELS PARK

 LOCATION 

Brussels, Belgium 

CLIENT

Ministère des Communications et de l'Infrastructure (Beliris)

PARTNERS 

JNC International, Agora and Van Campenhout

ARTIST 

-

PROJET

2000

CONSTRUCTION

2001

AREA

92 sqm 

CONTEXT

facilities

SETTING

City centre park

PAVILIONS

 

This intervention aims to provide the listed site of Brussels Royal Park, which is so closely tied to the history of the city, with practical amenities: a refreshment stand on one side, and toilets and a park keeper's office on the other. Each of the two gatehouses (of different sizes but identical in shape and spirit) has a plan ending in a half-rotunda. They combine wood (for the structure, floor, wall panels and window frames), zinc (for the roofing) and clear glass. The façades are made of a double layer of panels: windows glazed on the inside and with blinds on the outside, allowing multiple combinations ranging from fully open to fully closed, depending on the season or time of day.

 LOCATION 

Brussels, Belgium 

CLIENT

Allfin s.a. and BPI s.a. (VM Residential s.a.)

PARTNERS 

-​

ARTIST 

-

PROJET

200​0

CONSTRUCTION

2001

AREA

1,680 sqm 

CONTEXT

workshops ans storage

SETTING

City centre park

NEW WORKSHOPS FOR THEATRE DU PARC

Construction, on the site of a former warehouse, of a new building housing the scenic workshops for the Théâtre Royal du Parc and in the basement, storage rooms for the theater’s scenic stocks and accessories.

Construction, on the site of a former warehouse, of a new building housing the scenic workshops for the Théâtre Royal du Parc and in the basement, storage rooms for the theater’s scenic stocks and accessories.

 LOCATION 

Brussels, Belgium 

CLIENT

A.2R.C - JNC international s.a - Van Campenhout

PARTNERS 

-​

ARTIST 

-

PROJET

1997 - 1998

CONSTRUCTION

1998 - 2000

AREA

1,700 sqm 

railings around a park covering 18 hectares

CONTEXT

public park

SETTING

City centre park

RAILINGS AND SCULPTURAL ELEMENTS IN THE PARK

The railings, sculptures and gatehouses were restored to their original state. The project was based on an in-depth review of literature and history to ensure the restoration was faithful to the original. All the railings were dismantled and removed for plating and repainting in the workshop. A preliminary study identified missing elements so that they could be replicated. The stone wall base was repaired or rebuilt identically in the case of items that were beyond repair. Concerning the sculptures, a data sheet was drawn up for each item containing an analysis of the deterioration and restoration undergone over time, enabling precise identification of the damage, as each case is different. It was then a matter of deciding case by case what action was required for each item. The gatehouses were also restored; a historic study revealed that the stone had been covered with a lime wash.