CROSSING STADIUM

 LOCATION 

Brussels, Belgium 

CLIENT

SPF Mobilité et Transports

PARTNERS 

Bureau Heck

ARTIST 

-

PROJET 

2005 - 2006

CONSTRUCTION

2010 - 2012

AREA

7,500 sqm (stadium) -

24,000 sqm (pitch)

CONTEXT

stadium & public space

SETTING

urban

The Crossing Stadium is located inside Josaphat Park in Schaerbeek. It was in an advanced state of disrepair and was not fit for purpose. Its facilities were outdated and no longer met current standards. That is why, in the framework of agreements with Beliris*, the architectural practice of A2RC was commissioned to plan the renovation. The plan adopted was to demolish three of the four existing stands, the South Stand being kept and renovated, and to carry out in-depth renovation of the pitch and its facilities as well as the park around the stadium. The project involved the reconstruction of two stands of 1,500 seats apiece, underneath which football infrastructure was installed (including dressing rooms, service rooms, doctor’s and physiotherapist's rooms, storage). The South Stand houses a multisports hall in the basement, while the terraces were partly retained. The entrance to the stadium on match days is located in the upper part of this powerful-looking stand. This expressionist concrete structure is dated 1970. Glass entrance doors ensure transparency. Above the South Stand, offices and meeting rooms for clubs and two panoramic cafeterias on both sides of the entrance were built, overlooking the pitch as well as the 2,000-square-metre esplanade and the park. In the extension of the West Stand, a new building with dressing rooms and maintenance facilities completes the infrastructure. A circulation node at the intersection of the West and South Stands and the multipurpose sports hall connects all the elements together. The glass box volume, reflecting the trees around, creates a direct visual link between the public in the stadium and the neighbourhood as well as a sound and wind protection when events take place. The old grass pitch requiring heavy maintenance has been replaced by a high-performance synthetic surface. The location of the North Stand was redeveloped as a green area. The whole project was designed to meet the needs of current and future users, enjoyable for both those playing sports and local residents, and to allow independent or simultaneous operation of the facilities.

This subdivision project is located close to Calevoet railway station and the Lycée Français, on the site of the Engeland plateau. It includes 298 homes, comprising 236 apartments and 62 houses, to be built over nine years. All of this will cover 9 hectares, of which 6 hectares will be kept as a protected green area.