CORTENBERGH 120

 LOCATION 

Brussels, Belgium 

CLIENT

Henderson Global Investors

PARTNERS 

Heinle Wischer und Partners

ARTIST 

-

PROJET 

2008 - ​2010

CONSTRUCTION

2010 - 2011

AREA

5,500 sqm

CONTEXT

Offices 

SETTING

city centre

The building located at 120 avenue de Cortenbergh, built in 1974, consists of eight floors above ground and 3 levels of car parks. The street frontage, the ground floor and the upper floors underwent a previous renovation in 1996. The current project aims to improve the appearance and the occupancy, performance and operating conditions of the building. On the ground floor and first floor, the street frontage is 'restyled', enhancing the aesthetic appearance and access to the building. A more comfortable, brighter entrance hall is created, taking advantage of the greater height of the vestibule. The finishing and toilets on these floors are also renovated, as well as on the office floors. The courtyard and garden space inside the islet is re-designed. In addition to a significant improvement of biodiversity and generous areas devoted to plants, it is more pleasant for visitors to the building to look at, and they can enjoy various possible uses of the new wood deck. Finally, the 7th and 8th floors had some limitations, as well as disadvantages of access and use. They were indeed treated as a duplex with a staircase in the centre of the office floors, topped by a south-facing canopy. The canopy, installed in 1996, did not have a sufficient floor area and its inclination meant that it was not a high quality workspace. The idea for this volume is to return to the initial situation of the 1974 project and create an accessible, luxurious outdoor patio accessible with a marked improvement in energy consumption and comfort. The terrace on the 8th floor overlooking the garden offers a panoramic view of the city.

'BREEAM Very Good' certification was granted to the renovation.