SOUTH CITY OFFICE AND HOTEL

 LOCATION 

Brussels, Belgium

CLIENT

South city offices and hotel

PARTNERS 

Jaspers - Eyers & Partners

ARTIST 

-

PROJET 

2005 - 2006

CONSTRUCTION

2007 - 2010

AREA

39,752 sqm 

CONTEXT

offcie and hotel

SETTING

city centre

The South City project extends along avenue Fonsny opposite the entrance to Midi railway station. A mixed complex formed by two office buildings, the ‘Broodthaers’ and the ‘Fonsny’, and a hotel, creates a balance around Place Broodthaers, and blends in with the building outline of rue d’Angleterre. The ‘Broodthaers’ is structured as two ‘towers’. The higher one has 14 floors. It ensures the symmetry of Place Broodthaers and closes the perspective of avenue Fonsny from the city centre. The lower tower has 10 floors and respects the symmetry of the building of islet B. They are dressed with a facing of very pale stone and linked by a façade of horizontal strips of glass and thermolaquered aluminium. Pedestrians enter via two entrances on the square, one of which provides access to a courtyard with plants, laid out as a garden. On the ground floor around the square are local shops. The ‘Fonsny’, also provided with two entrances located in a large courtyard garden, consists of a ‘tower’ at the corner of rue Fonsny / rue d’Angleterre and continues the vertical expression of the ‘Broodthaers’. The building line then decreases gradually along rue d’Angleterre and meets the requirements of the Local Land Use Plan from halfway down the street and along the whole of rue de Mérode, both in terms of height and the shape of the roof. The materials used are stone and grey brick. The hotel is a seven-storey building, with the reception taking up the ground floor, the guest rooms on the upper floors, with the gym and plant rooms on the top floor. The street frontage of rue de Hollande is classical and consists of filled and empty spaces in a formal continuity with the office buildings. On the rue de Mérode side, it has the same type of façade, apart from the sloping roof in pre-patinated zinc, which aims to root the building into the urban fabric and the typology of its neighbours.