EVEREAST

 LOCATION 

Brussels, Belgium 

CLIENT

Bouygues Immobilier Belgium

PARTNERS 

-

ARTIST 

-

PROJET 

2016​ - 2017

CONSTRUCTION

2020

AREA

19,900 sqm AGL

(174 apartments)

CONTEXT

housing and retail

SETTING

urban

Construction of a housing and commercial complex on the corner of Chaussée de Louvain and Avenue des Communities in Evere. This project is located on an important crossroads, it is a strategic location on the Leuven / Brussels and Woluwé / Evere axes which deserves to densify and increase the dimensions to mark this crossroads. The program covers 174 apartments and shops on the ground floor over a total surface area of ​​18.640 m² above ground. These shops are located on the Chaussée de Louvain, in continuity with the commercial border and respecting the declining alignment. They form the base of the building with a large window that extends over the corner for good visibility. The area of ​​920m2 dedicated to commerce can be divided into several autonomous units. The apartments are located on the upper floors and in the two high buildings which have been positioned backwards to avoid the shadows cast on the houses opposite and this accentuates the axis of the Chaussée de Louvain. This high-rise building (R + 12) marks the crossroads and begins alignment with Avenue des Communities. A similar building is mirrored on the rear part with a reduced size of 2 levels (G + 10). This layout allows the interior of the island to open onto a green space, facing south / west, for optimal sunshine. Access to the accommodation is through this garden and a great visual and pedestrian permeability is obtained through the site which will remain open during the day and closed at night by gates. The project offers a varied typology of apartments with studios, 1/2/3 bedroom apartments and large penthouses on the top floors. They all have a terrace or a balcony treated as a loggia to protect themselves from the wind, especially on the upper floors. The apartments benefit from beautiful unobstructed views and good natural light through the large floor-to-ceiling windows. The architecture plays with a strong contrast of low and high templates and simple volumes for strong readability. The facades are made up of horizontal bands in architectural concrete, black on the crossroads side and white on the rear side. Vertical metal panels, anodized bronze tint, enliven the facades with alternating solid and empty spaces staggered from floor to floor. More hollow volumes mark the last two floors of the penthouses.